De mogelijkheden van een auto importeren

 

Hoewel er in Nederland genoeg mogelijkheden zijn om een auto aan te schaffen, zou het kunnen zijn dat je een auto in het buitenland tegenkomt die je graag wilt aanschaffen. Dit zou kunnen gaan om een bijzondere auto die in Nederland niet te koop is, of een auto met een dermate lage prijs dat het de moeite is om hem naar Nederland te halen. Een auto importeren is best goed te doen. Je moet wel van enkele zaken op de hoogte zijn, maar laat je niet weerhouden door het eventuele vele papierwerk of geregel.

Een auto invoeren

Je hebt de mogelijkheid om zelf je auto te importeren, maar je kunt het ook uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Je betaald uiteraard voor de geleverde services, maar alle zaken rondom de import van je auto wordt professioneel geregeld en je hebt er zelf geen omkijken naar. Je kunt er ook voor kiezen om een gedeelte van het invoerproces zelf uit te voeren om het daarna uit te besteden. Belangrijk is in ieder geval dat je zeker weet waar je aan begint en dat je goed onderhandeld. Zet goed op een rijtje wat voor papierwerk je omtrent het transport, de BPM en de BTW moet invullen en houd vooral ook de kosten goed in het oog. Voer je een auto in uit de Europese Unie dan is dit gemakkelijker dan vanuit bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Je betaald voor een auto uit de EU ook geen invoerrechten en je kunt desnoods de auto zelf ophalen. Als je de auto zelf ophaalt uit een EU land vraag dan ook een ontheffing bij de belastingdienst aan. Als Nederlander mag je in Nederland niet de weg op met een auto met een buitenlands kenteken.

In Nederland

Wanneer je auto door verscheping in Nederland is aangekomen of je hebt hem zelf opgehaald, begint een nieuwe fase in het invoerproces. Je moet dan met je auto langs de RDW. De RDW zal je auto keuren of deze geschikt is voor het Nederlandse wegennet. Als dit akkoord is bevonden zul je bij de belastingdienst nog enkele zaken moet regelen, zoals BPM, BTW en eventueel invoerrechten. Als de belastingdienst ook akkoord is, zul je per post je nieuwe kentekenbewijs ontvangen. Dan pas kun je ook de kentekenplaten laten maken en ben je bevoegd om met je nieuwe aanwinst de Nederlandse weg op te gaan.

 

Een  auto importeren  vereist dus wat voorbereidend werk waar je rekening mee moet houden. Toch staan hier zo veel voordelen tegenover!